Transforming a Room For Work and Play | Living North

Transforming a Room For Work and Play

Share

Juliet Bailey Interiors
Juliet Bailey, furniture design expert from Whitley Bay, Newcastle, tells us how she transformed a room to combine home office with hobby space for her client

 

Living North Promotion

This client contacted us to design furniture for a room that was to combine a home office with a hobby room. The general requirements were to have sufficient desk space for the client’s work and for school homework to be carried out; ideally there would be enough space for a sewing hobby where a project could be left out while being worked on and with storage for all of the office and sewing equipment.

The dimensions of the room allowed for generous desk space and a variety of storage cabinets to be proposed; to which we added useful wide filing drawers and open bookshelves.

The client’s sewing hobby involves a large amount of equipment and the tall cabinets have been ideal for this purpose; easily housing the fabrics, sewing machines and cotton reel stands together with any number of ongoing projects. 

Being familiar with designing hobby-room furniture (and in particular with equipment beneficial to a sewing hobby) we suggested the inclusion of an integral ironing board, waste bin and a pull-out surface, for the flat storage of large cutting mats and lace making pillow, or as a further working surface if needed.

We recommended that the furniture could have a painted exterior with an oak interior and a composite for the surfaces; robust materials able to withstand frequent use.

The client added an extra-large framed pin-board (to match the smaller one made for the office area) providing an ideas-board where potential projects can be assembled with illustrations, patterns and fabric swatches – pinned up, for inspiration and consideration. 

With a view to further personalising the furniture, the client queried whether we could incorporate pattern and colour on the tall cabinet doors. The initial ideas were developed to the Mondrian-inspired, geometric panels. Then, a pattern was designed to fit across the full width of the six doors and the individual sections were assembled, like a simple jigsaw. The client selected the series of colours and a prototype was provided prior to manufacture. The dark edges, plinth and cornice were added to provide a frame for the ‘artwork’ and each square handle was painted in a colour to match its background panel.

The result is a room with space to work and play.

We understand, given the unique circumstances currently affecting the way we live and work, that the room has provided an inspiring place for both work and for home schooling and that a sewing hobby has flourished.

juliet@julietbailey.co.uk

07952 011686

julietbailey.co.uk 

Published in: November 2020

Follow us on Instagram

Never miss an issue... Subscribe
ALEXANDERCARRICK
BRIDGEWATER

Social Channels

Follow us on Instagram